Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete România a obținut 5 medalii de argint și 3 medalii de bronz
Societatea de Științe Matematice din România (SSMR), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Primăria Buşteni şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a organizat în perioada 10 – 16 aprilie 2016, la Bușteni, județul Prahova, cea de-a cincea Olimpiadă Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad - EGMO). În acest an, competiția a reunit 143 de fete, din 38 de țări, din Europa și celelalte continente.
România a participat în concurs cu două echipe, formate din câte 4 fete. Toate fetele din echipele României au obținut medalii:
- Medalii de argint: Ioana Alexandra Teodorescu, Raluca Cobzaru, Clara Maria Dima, Lenca Iarina Cuturela și Doina Chiroiu.
- Medalii de bronz: Andreea Dima, Ramona Deaconu și Ana Maria Radu.
Lotul a fost însoțit de Maria Romina Ivan, fost olimpic internațional, Hajnalka Csapό, profesor la Colegiul Marton Aron din Miercurea Ciuc și Sena Azis, profesor la Școala Gimnazială 56 din București.
Clasamentul oficial al competiției a fost dominat de Federația Rusă, Statele Unite ale Americii și Bulgaria. Echipele României s-au clasat pe locurile 10 – 11.
Programul competiţiei a constat în două probe de concurs care s-au desfăşurat pe data de 12, respectiv 13 aprilie şi au avut o durată de 4 ore şi jumătate fiecare.
Pe lângă probele de concurs, participanţii au vizitat Castelul Cantacuzino din Buşteni şi Castelul Peleș din Sinaia și s-au bucurat de excursii la Cascada Urlătoarea și Mănăstirea Caraiman. Muzica s-a alăturat matematicii, participanții delectându-se cu un Recital cameral de violoncel și pian, interpretat de Maria Izabela Ghergu și Teodora Țepeș și un Recital de pian, în interpretarea Anei Antonia Tudose la Centrul Cultural din Bușteni.
De asemenea, participanții au asistat la două conferinţe susţinute de către Viviana Ene, Prof. Dr. la Universitatea Ovidius din Constanţa şi Ana Caraiani, Profesor la Universitatea Princeton și fostă medaliată cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică din 2012 și 2013.
Mulțumim sponsorilor și partenerilor noștri care au fost alături de noi în promovarea și susținerea excelenței matematice: G-research, sponsor principal, Senatul României, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Microsoft România, Vodafone România, Google, Canon, Eurocom, Toyota, Clay Mathematics Institute, Jane Street, MyKoolio, P.A.B. România, Aeroportul Internațional Henri Coandă București, Fundaţia Cultural Umanitară SO.SI.SE.SA., Tymbark, Fundația Alexandrion și Asociaţia pentru Iniţiativă şi Dezvoltare Continuă.
Parteneri media: TVR, Radio România, Radio România Actualităţi, Digi24, Revista Cutezătorii.
Despre Societatea de Ştiinţe Matematice
Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.