Olimpiadă Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO)

      Societatea de Științe Matematice din România (SSMR), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Primăria Buşteni şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, organizează, în perioada 10 – 16 aprilie 2016, la Bușteni, județul Prahova, cea de-a cincea Olimpiadă Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad).
În anul 2012, la inițiativa Societății Britanice de Matematică, a fost organizată la Londra prima European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO). Olimpiadele următoare au avut loc în Luxemburg (2013), Turcia (2014) și Belarus (2015), toate bucurându-se de o participare numeroasă, în jur de 27 de ţări europene şi 5-6 țări invitate din alte continente.
      EGMO este un concurs internațional de matematică similar ca nivel de dificultate și formă de desfășurare cu Olimpiada Internațională de Matematică. A fost inițiat din dorința de a impulsiona și motiva fetele și tinerele să își urmeze pasiunea pentru matematică. La nivel de societate sunt încă întâlnite stereotipuri și prejudecăți de gen privind fetele care studiază matematica și alte științe exacte. EGMO își propune să creeze un spațiu în care fetele să aibă oportunitatea să-și valorifice pontențialul și talentul matematic, pe o scenă internațională și, astfel să fie încurajate să ia în considerare dezvoltarea de cariere, în aceste domenii.
      Subliniem rezultatele excepționale obținute de echipa României la toate cele patru olimpiade desfășurate până acum și, în mod deosebit, al elevei Simona Diaconu, cu patru medalii de aur și pe locul întâi pe Hall of Fame al competiției. De asemenea, anul trecut Simona a mai obținut medalie de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică și medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, fiind fata cu cel mai mare punctaj din istoria Olimpiadei Internaționale și singura fată din echipa lotului olimpic național. Din toamna anului trecut, Simona studiază la Universitatea Princeton.
      EGMO a căpătat un loc important în rândul competiţiilor de acest gen, fiind  foarte apreciat de către comunitatea matematică mondială și susținut de către Consiliul de Conducere al Olimpiadelor Internaţionale şi Societăţile de Matematică din Europa, numărul ţărilor participante a crescut de la 19 în 2012 la 39 de ţări în 2016. Anul acesta, în competiţia EGMO s-au înscris 150 de eleve (cu vârsta până în 20 de ani), reprezentând 39 de ţări: Albania, Arabia Saudită, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Belarus, Cipru, Cehia, Ecuador, Spania, Finlanda, Franţa, Georgia, Ungaria, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Republica Moldova, Mexic, Fosta Republică Yugoslavă a Macedoniei, Olanda, Norvegia, Polonia, România, România B, Federaţia Rusă, Serbia, Elveţia, Slovenia, Tunisia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
      Programul competiţiei va consta în două probe de concurs care se vor desfăşura pe data de 12, respectiv 13 aprilie şi vor avea o durată de 4 ore şi jumătate fiecare.
      Pe lângă probele de concurs, participanţii vor vizita Castelul Cantacuzino din Buşteni şi vor asista la două conferinţe susţinute de către Viviana Ene, Prof. Dr. la Universitatea Ovidius din Constanţa şi Ana Caraiani, Profesor la Universitatea Princeton. Ana Caraiani este câştigătoare a unei medalii de argint (2001) şi două medalii de aur (2002 şi 2003) la Olimpiada Internaţională de Matematică şi singura femeie care câştigat de 2 ori prestigiosul concurs de matematică Putnam. Prezenţa sa la această competiţie este posibilă cu susţinerea Google.
      Menţionăm sprijinul deosebit al sponsorilor și partenerilor noștri: G-research, sponsor principal, Senatul României, Universitatea Politehnica din București, Microsoft România, Vodafone România, Google, Canon, Eurocom, Toyota, Clay Mathematics Institute, Jane Street, MyKoolio, P.A.B. România, Aeroportul Internațional Henri Coandă București, Fundaţia Cultural Umanitară SO.SI.SE.SA., Tymbark, Fundația Alexandrion și Asociaţia pentru Iniţiativă şi Dezvoltare Continuă.
Parteneri media: TVR, Radio România, Radio România Actualităţi, Digi24, Revista Cutezătorii.
Programul detaliat al EGMO 2016: .

     
Le dorim tuturor participantelor mult succes!

     
Despre Societatea de Ştiinţe Matematice

     
Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.